Khamis, 8 Oktober 2009

MARILAH MENGHORMATI AZAN.

Lidah kelu di saat kematian. Kematian pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati.... mengapa adanya kisah orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa, lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut. Adakah hadis ini menerangkan segalanya..

Diriwayatkan dari sebuah hadis yang bermaksud :
"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apapun semasa azan berkumandang. Sebagai orang Islam kita haruslah menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri...(semua rakyat Malaysia melakukannya!!) mengapa pula ketika azan berkumandang kita tidak boleh mendiamkan diri....!!! 


Marilah bersama kita mengingatkan diri dan sahabat yang lain bahawa...sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Maka, takutilah dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba.... takutilah juga jika kita tidak dapat mengucapkan kalimah Lailahaillallah... Sesungguhnya sesiapa yg dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut...Allah menjanjikan syurga untuknya.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut. "Ya...Allah, anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah Laillahaillallah......semasa sakaratul maut menghampiri kami...."
*Hanya Allah yang mengetahui* 
(Sebagai renungan bersama)